Kakao jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Odgrywa ważną rolę w produkcji hormonów szczęścia (serotoniny) i snu (melatoniny), poza tym pomaga zwalczać wolne rodniki oraz poprawia działanie układów nerwowego i mięśniowo-szkieletowego. Pozytywny wpływ kakao na ludzki organizm jest niepodważalny, tak samo jak jego pyszny smak. Zdaj się na swoje kubki smakowe i szukaj pomysłów na przepisy z kakao w roli głównej. W jaki sposób można wykorzystać kakao do regeneracji ciała i ducha?

Poznaj rodzaje kakao i sposób jego produkcji

Znawcy kakao wyróżniają trzy rodzaje ziaren – to Criollo, Forastero i Trinitario. Czym charakteryzuje się każdy z wymienionych rodzajów kakao?

1. Criollo. Rośnie głównie w rejonie Morza Karaibskiego, na północy Ameryki Południowej, a także na Madagaskarze i Sri Lance. To najszlachetniejszy, a zarazem najrzadszy rodzaj kakao. Ze względu na rzadkość i wrażliwość rośliny ten rodzaj kakao jest składnikiem głównie luksusowych czekolad. Ziarna Criollo nie mają intensywnego koloru, który charakteryzuje popularne sproszkowane kakao, różnią się od niego także smakiem. Miłośnicy Criollo zachwycają się jego karmelowo-orzechowym-miodowym posmakiem. Co ciekawe, to właśnie ten rodzaj kakao Majowie nazywali napojem bogów.

2. Forastero. Najpopularniejsze ze wszystkich rodzajów kakao. Zaspokaja około 95% światowego zapotrzebowania na kakao. Kiedyś było hodowane wyłącznie w dorzeczu Amazonki, dlatego nadal można spotkać się z dwuwyrazową nazwą odmiany, która brzmi Cacao Amazonico. Ziarna Forastero hodowane są dziś w różnych zakątkach naszego globu, m.in. w Afryce Zachodniej. Ze względu na łatwość uprawy i popularność odmianę Forastero nazywa się również kakao zwyczajnym (Cacao Corriente). Ten rodzaj kakao dzieli się na kolejne odmiany, które różnią się nieco posmakiem i wyglądem. To m.in. Amelonado i Calabacillo. Wszystkie charakteryzuje jednak czekoladowy smak i aromat oraz ciemna barwa.

3. Trinitario. Ten rodzaj kakao powstał w XVII wieku poprzez połączenie ziaren Criollo i Forastero. Efektem krzyżówki jest kakao o ciemnej barwie i intensywnym zapachu, a jednocześnie subtelnym smaku typowym dla szlachetnych ziaren Criollo.

Myśląc o wyborze konkretnego rodzaju kakao, warto zastanowić się również nad procesem, który muszą przejść ziarna, zanim trafią do Twojej spiżarni. Jednym z popularnych rodzajów kakao, zwłaszcza wśród dzieci, jest tzw. kakao rozpuszczalne. Spośród wszystkich, które zostaną za chwilę wymienione, jest mu najdalej do ziaren z Kolumbii czy Wybrzeża Kości Słoniowej. W jego składzie, poza kakao, znajduje się też m.in. wiele cukru, dlatego jeśli chcesz serwować je pociechom, na pewno dawaj go możliwie najmniej i staraj się jak najszybciej zastąpić je naturalnym kakao. Jeśli Twój smyk dopiero poznaje smak kakao i zastanawiasz się, jakie kakao dla rocznego dziecka wybrać, najlepiej od razu zrezygnuj z rozpuszczalnego.

Kolejne jest kakao delikatesowe w proszku, które jest łatwo dostępne w najpopularniejszych sklepach osiedlowych i supermarketach. Jest bogate w składniki odżywcze, jednak część z nich traci w wyniku obróbki cieplnej ziaren, a konkretnie – palenia i prażenia. Wysuszone, zmielone ziarna mogą być podstawą wielu przepisów, w których kakao gra pierwsze skrzypce albo jest jednym z dodatków.

W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się surowe kakao, inaczej określane jako kakao raw. Produkuje się je z całych ziaren (razem z łupinką). W procesie produkcji nie dochodzi do obróbki termicznej, a jedynie do fermentacji, suszenia i mielenia. Dlatego surowe kakao raw zachowuje najwięcej składników odżywczych zawartych naturalnie w ziarnach kakaowca.

Gotowanie a odprężenie – kakao na zimno i inne napoje dla regeneracji

Samo kakao, podobnie jak gotowanie dla siebie i/lub najbliższych, może mieć pozytywny wpływ na samopoczucie – poprawia humor i pozwala zapomnieć o stresie. Kakao zawiera śladowe ilości naturalnych substancji psychoaktywnych, które nawet w przypadku zjedzenia kilku kostek ciemnej czekolady albo wypicia ciepłego kakao mogą pozwolić zregenerować siły po pracowitym dniu. W kakao znajdują się pobudzające kofeina i teobromina, a także tryptofan, który wspiera produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. To zaledwie trzy z wielu składników zawartych w kakao, które pozytywnie wpływają na humor i pobudzenie do działania.

Również samo gotowanie dla przyjemności pozwala szybko zregenerować siły. Jeśli przygotowujesz desery lub potrawy z kakao w głównej roli, działanie będzie tym silniejsze. Podstawowym jest przepis na kakao albo na gorącą czekoladę. W przypadku miłośników czekoladowych napojów często pojawia się pytanie o to, czy kakao trzeba gotować. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać i z jakiego rodzaju kakao korzystasz. Warto pamiętać, że kakao, zwłaszcza surowe (kakao raw), jest bogate w termolabilne składniki odżywcze, czyli takie, które niszczy obróbka cieplna. Właśnie dlatego jeśli zastanawiasz się, jak zrobić dobre kakao, możesz sięgnąć po surowe kakao, które rozmieszasz w kubku z niewielką ilością mleka (np. 1/5 objętości naczynia) w temperaturze pokojowej, aby pozbyć się ewentualnych grudek. Potem należy dolać mleka do pełna. Kakao możesz także zagotować w garnku, ale pamiętaj, że dłuższe oddziaływanie wysokiej temperatury nie wpływa korzystnie np. na witaminy zawarte w kakao.

Na gotowanie można spojrzeć też jak na kreatywną pasję. Wymyślanie nowych receptur lub zmienianie przepisów z popularnych blogów kulinarnych da Ci na pewno mnóstwo radości. Jednym z pomysłów jest hybryda kakao i kawy frappé. Kakao na zimno albo mrożone można przygotować, mieszając kilkadziesiąt mililitrów ciepłego mleka z kakao, przyprawami korzennymi i łyżeczką cukru lub miodu. Resztę szklanki do frappé należy uzupełnić mocno schłodzonym mlekiem. Do napoju można dodać lody (śmietankowe, waniliowe lub czekoladowe) albo kostki lodu.

Polewa z kakao i śmietany oraz niebanalne przepisy z kakao

Kakao to także doskonały pomysł na nietuzinkowe desery. Kakao świetnie komponuje się ze smakiem banana. Potrzebujesz jeszcze trzeciego składnika (syropu z agawy lub syropu klonowego), aby przygotować wegański mus czekoladowy z kakao. W blenderze zblenduj jednego banana, co najmniej 1 łyżkę kakao i 2 łyżki syropu. Możesz zmieniać proporcje dwóch ostatnich składników, aby uzyskać inną konsystencję oraz bardziej czekoladowy lub słodki smak. Z kolei banan, łyżeczka kakao, suszony daktyl, łyżeczka masła orzechowego i szklanka mleka lub napoju roślinnego po zblendowaniu dadzą świetny shake pobudzający o poranku albo do wypicia przed treningiem.

Kakao warto wykorzystać również do odświeżenia przepisów, z których korzystasz od dawna. Dzieci będą zachwycone czekoladowymi naleśnikami lub goframi. W recepturze na ciasto zastąp po prostu 2 łyżki mąki tą samą ilością kakao. Z kolei polewa z kakao i śmietany pozwoli odmienić Twoje popisowe ciasto, np. sernik. Jak zrobić polewę z kakao i śmietany? W garnku zagotuj 150 ml kremówki. Gorącą śmietanę zdejmij z palnika, a potem dodaj do niej 100 gr cukru pudru i 60 gr kakao (4 płaskie łyżki). Zamieszaj, aż powstanie płyn o jednolitej barwie. Po przestudzeniu polewę wlej na ciasto.

Jak zrobić kakao do picia przed snem? Zasady zdrowego snu

1. Pamiętaj, że zdrowy sen zaczyna się już w trakcie dnia. Zadbaj o to, aby w ciągu dnia uprawiać aktywność. Co najmniej 30 minut ćwiczeń pozwoli Ci szybciej zasnąć. Zwracaj też uwagę na wypoczynek w trakcie dnia – im więcej drzemek, tym pora zapadnięcia w nocny sen może być późniejsza.

2. Wieczorem nie pij zbyt wiele i nie jedz posiłków, które mogłyby obciążyć Twój żołądek. Mniej więcej godzinę przed snem warto wypić ciepły napój, który pozwoli Ci się odprężyć. Dobrym pomysłem będzie mleko z kakao (maksymalnie 3 łyżeczki).

3. Przewietrz sypialnię. Zadbaj o to, aby było w niej ciemno i cicho.

4. Miej na uwadze także wystrój wnętrza, w którym śpisz. Uporządkowana i spójna aranżacja pozwala szybciej zapaść w sen, zamiast mimowolnie koncentrować się na chaosie dookoła. Z myślą o pięknej sypialni i spokojnym, zdrowym śnie warto zainwestować w wygodne i efektowne łóżko z materacem doskonałej jakości. Jeśli szukasz zaufanego producenta materacy, który w swojej ofercie ma także ramy łóżek, zwróć uwagę na szwedzką markę Hilding. W jej kolekcji są łóżka tapicerowane i łóżka kontynentalne. A może wolisz mieć meble na indywidualne zamówienie? Skorzystaj z konfiguratora, dzięki któremu dostosujesz łóżko Hilding do własnej sypialni. Pomyśl też o materacu dopasowanym do Twoich potrzeb. Dla przykładu każda osoba, która uwielbia być w ruchu, najlepiej zregeneruje swój organizm, śpiąc na takich materacach piankowych Hilding, jak Conga i Modern, które są przeznaczone m.in. dla osób aktywnych.

W ciągu dnia dbaj o ciało i ducha. Postaw na aktywność, swoje ulubione smaki i realizację pasji, np. gotowanie. Baw się przepisami i miksuj smaki. Sięgaj po zdrowe pobudzenie, np. z kakao w głównej roli. Nie zapominaj o ogromnej roli, jaką ma sen. Noc spędzaj w przestronnym łóżku z wygodnym materacem, a zanim położysz się spać, zadbaj o „odhaczenie” wszystkich punktów z listy zasad zdrowego snu.