Wybór odpowiedniej kawy ziarnistej, która idealnie trafi w nasze gusta to spore wyzwanie. Dostępne na rynku mieszanki różnią się od siebie nie tylko mocą czy aromatem, ale również smakiem, dlatego warto dokładnie przemyśleć zakup. Arabica, robusta, a może mieszana - która kawa jest najsmaczniejsza i dlaczego?

Jak wybrać dobrą kawę? 

Na rynku dostępnych jest naprawdę wiele rodzajów kawy, dlatego często ciężko nam się zdecydować na inną od tej, którą pijemy każdego dnia. Chcąc kupić dobry produkt, na początku warto określić swoje preferencje, a mianowicie czy wolimy kawę ziarnistą czy mieloną, a może rozpuszczalną. Podczas wyboru warto przede wszystkim czytać etykiety, ponieważ smak zależy od kilku podstawowych czynników, takich jak kraj pochodzenia, stopień wypalenia czy metodę obróbki. Przykładowo kawy, które pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej mają wyczuwalny aromat orzechowy, czekoladowy lub nawet karmelowy. Nieco inaczej wygląda sytuacja w przypadku gatunków z środkowej Afryki, bowiem te wyróżniają się owocowymi nutami, przez co są bardziej kwaskowe.    

Smak kawy a stopień palenia ziaren

Stopień palenia ziaren to podstawowy czynnik, definiujący smak kawy, ponieważ świeżo po zbiorach ziarna są zielone. Możemy go kategoryzować na:

  • palenie jasne - dzięki niemu ziarna zyskują bardzo delikatnie brązowy kolor, co przekłada się na jej łagodny smak przy jednoczesnym zachowaniu kwaskowego i owocowego aromatu. Ten stopień palenia nadaje kawie najwyższą zawartość kofeiny.
  • palenie średnie - zaliczane jest do najpopularniejszych, ponieważ doskonale równoważy kwasowość z naturalnym aromatem, a zawartość kofeiny zostaje utrzymana na optymalnym poziomie. 
  • palenie średnio-ciemne - w tym przypadku ziarna są już dość mocno brązowe, a w smaku możemy wyczuć delikatną goryczkę, pozbawioną kwasowości. Aromat jest dość intensywny, przypominający czekoladę. 
  • palenie bardzo ciemne - przy tym rodzaju palenia ziarna mają charakterystyczny połysk i mocno brązowy, niemalże czarny kolor. W tym przypadku aromat jest bardzo intensywny, a także mocno są wyczuwalne nuty orzecha i czekolady. 

Arabica a robusta - podstawowe różnice

Arabica i robusta stanowią najpopularniejsze gatunki kawy na całym świecie. Przyjmuje się, że pierwsza z wymienionych stanowi aż ok. 70% rynku, natomiast druga ok. 29%. Oczywiście poszczególnych typów jest o wiele więcej - tak jak już wspominaliśmy, wszystko zależy od pochodzenia i stopnia palenia ziaren. Czym zatem różnią się te dwa główne gatunki kawy?

  • Kawa arabica - od lat jest uważana za najszlachetniejszą odmianę kawy, ponieważ wyróżnia się łagodnym smakiem, w którym można wyczuć nuty słodyczy, jednak warto pamiętać, że charakteryzuje się ona stosunkowo średnią zawartością kofeiny, wynoszącej ok. 0,9-1,5%. Co ciekawe, ma ona aż 140 odmian i jest hodowana w ok. 60 krajach na całym świecie. 
  • Kawa robusta - jest ona zdecydowanie mniej popularna, wybierana przez jedynie ⅓ smakoszy. Wyróżnia się przede wszystkim bardzo ciężkim, wręcz ostrym aromatem, a dodatkowo ma mocno gorzki posmak. Zapewnia jednak wysokie pobudzenie, dzięki dużej zawartości kofeiny na poziomie ok. 2-2,5%. 

A może mieszanka kawowa? 

Mieszanki kawowe pozwalają na połączenie wszystkich najlepszych cech wybranych ziaren, by uzyskać jak najbardziej satysfakcjonujący smak, a także zwiększyć lub obniżyć zawartość kofeiny. Najczęściej łączy się arabiccę z robustą, jednak niewykluczone jest, by wymieszać różne odmiany tej samej kawy. Warto jednak pamiętać, że przygotowanie takiej kompozycji to spore wyzwanie - głównie dla plantatorów i kiperów. Kluczowy jest także sposób i długość palenia, by wydobyć najlepszy smak. Podczas zakupu warto jednak sprawdzić podział procentowy poszczególnych kaw, ponieważ to właśnie od niego zależy aromat, a także moc naparu. 

Wybór idealnej kawy to spore wyzwanie, jednak nie warto zamykać się na jedną odmianę do końca życia. Po zakup dobrze jest udać się do specjalistycznego sklepu, gdzie tamtejsi pracownicy chętnie doradzą, porównując wszystkie zalety i wady danego produktu.